top of page

Användbara länkar

Det finns en mängd bra hemsidor och program som kan underlätta, effektivisera och variera undervisningen. De kan dessutom skapa motivation och delaktighet. Här är en lista över hemsidor som jag tycker är värda att kika på :) Det finns flera hemsidor som egentligen gör samma sak, men vi är olika och tycker olika och därför är det bra med alternativ :) 

ecb68df0-ca53-4c3d-ae96-011dbd8f7be5-fbd

 Digital interaktion i klassrummet

www.voto.se

På den här sidan gör du digitala omröstningar. Det är gratis och du behöver inget konto. En omröstning kan innehålla en eller flera frågor där varje fråga har två eller fler svarsalternativ

www.fr.surveymonkey.com

Skapa enkelt enkäter och surveys med hjälp av den här hemsidan. Det är smidigt och det finns en gratisversion.

​​​www.quizlet.com

Quizlet Live gör att eleverna kan spela i klassrummet i olika lag. Varje lag sitter tillsammans och försöker svara rätt på frågorna.

www.kahoot.com

Här skapar du en frågesport, en undersökning eller ett spel där eleverna ska sätta något i rätt ordning. Du behöver inte skapa om du inte vill, det finns många färdiga kahoot som du kan använda. Det är gratis

​​www.socrative.com

På den här sidan kan du göra undersökningar och ställa frågor till eleverna. Det kan antingen göras muntligt (och de svarar digitalt) eller att frågorna redan finns på sidan. Man kan också göra quiz.

 

​​www.mentimeter.com

Den här sidan kan användas för omröstning, utvärdering och återkoppling. Det finns en gratisversion.

https://www.webwhiteboard.com/

Skriv tillsammans på en digital whiteboard online

https://ziteboard.com/

En whiteboard online. Det är enkelt för dig eller någon av dina elever att skriva på whiteboarden. MEN om ni vill att flera ska kunna skriva samtidigt så måste man ha ett inlogg.

d38720bd-60aa-4e4d-91ee-cef1b0d5ac72-fbd

Integrativa filmklipp

www.videonot.es

På den här sidan kan du se en video, exempelvis från youtube, och skriva anteckningar till klippet. Du kan spara anteckningarna i en mapp, som ett dokument eller som en presentation. Om du klickar på din anteckning kommer det upp var i videon du skrev anteckningen. Gratis

www.vialogues.com

Här kan du muntligt kommentera saker i en video samtidigt som du ser den. Detta innebär att en elev kan se videon och muntligt kommentera den i själva klippet.

www.edpuzzle.com

Du väljer en video, sätter in frågor och/eller kommentarer och uppgifter. Du kan se om eleverna ser på klippet, hur många gånger de har sett det, samt om de förstår innehållet (med hjälp av svaren på frågorna). Det är gratis för lärare och elever. - min favorit

www.scalable-learning.com

Du kan göra quizzes, undersökningar, diskussions uppgifter och frågor samt att eleverna ska rösta om något, direkt i en video.

https://vizia.co/

Det här är en väldigt bra sida, som dessutom är gratis. Du kan lägga till frågor i videoklippet (antingen som en öppen fråga, flervalsfråga, omröstning eller så kallad ”call to action” – då kan man klistra in en länk som eleverna klickar på för att komma vidare till en annan sida/videoklipp/bild/etc).

Egna hemsidor, bloggar och wikis

www.worldpress.com

På den här sidan får du hjälp med att skapa en egen hemsida. Sidan erbjuder flera bra funktioner men det kan ta lite tid att sätta sig in i allting. Det finns en gratisversion.

 

www.sv.wordpress.com

Länk till den svenska sidan av worldpress.com

 

www.wikia.com

Via den här sidan är det enkelt att skapa sin egen wiki.

www.tumblr.com

En väldigt populär sida för att skapa sin egen blogg. Den har många uppskattade funktioner. Jag upplever att tumblr är väldigt vanligt bland elever. 

www.wix.com

På den här sidan är det väldigt enkelt att skapa sin egen hemsida, och sin egen blogg. Det finns en mycket bra gratisversion. Jag har den här hemsidan via wix 😊

ecb68df0-ca53-4c3d-ae96-011dbd8f7be5-fbd

"Skriv tillsammans"

www.primarypad.com

Det är som ett dokument där man kan skriva tillsammans. De som skriver får en egen färg så det är enkelt att se vem som skriver vad. Det finns en bra gratisversion.

​​www.meetingwords.com

Det blir ett dokument som flera skriver i samtidigt. Dokumentet delas via en länk. Alla som skriver får en egen färg.

 

https://padlet.com/

På den här sidan är det enkelt att samarbeta med andra. Ni kan göra tavlor, dokument, anslagstavlor och webbsidor. Det räcker att en startar en padlet och sen delar den med andra via en länk. Alla kan arbeta i padlet samtidigt.

Microsoft Office 365

I office 365 kan du dela dokument. Det går också bra att flera personer skriver i samma dokument samtidigt.

Skapa presentationer

Microsoft Office 365 - PowerPoint

Skapa en presentation med office 365s PowerPoint. Gratis

 

Microsoft Office 365 - Sway

Skapa en presentation med office 365s Sway. Gratis

 

www.prezi.com

Skapa en annorlunda presentation med hjälp av en Prezi. Du skapar ett GRATIS lärarkonto.

 

www.dvolver.com

Skapa snabbt digitala, animerade, filmer online. Gratis

 

www.emaze.com

Skapa mer ”levande” presentationer. Emaze liknar Prezi. Här kan du göra presentationer i 3D. Det finns en gratisversion som fungerar utmärkt.

 

www.reallusion.com

Här kan du skapa presentationer och filmer. Den här sidan är lite mer ”avancerad” och man behöver tid på sig att sätta sig in i den. Sidan har många olika funktioner. Den här sidan kostar pengar.

 

www.animaker.com

Du kan göra roliga korta presentationer och videos. De är animerade och har lite roliga funktioner. Det finns en gratisversion.

 

www.renderforest.com

Skapa animationer, logor, slideshows och videos och hemsidor. Det finns en gratisversion.

 

www.moovly.com

Skapa snygga och annorlunda presentationer med moovly. Det finns en gratisversion för lärare.

 

www.powtoon.com

Skapa en speciell typ av presentation. Du kan skapa tydliga och ”stilrena” men också roliga och annorlunda med tecknade figurer och annat. Det finns en gratis version.

 

www.biteable.com

Detta är ytterligare en sida som hjälper dig att skapa annorlunda och roliga presentationer och videos. Det finns en gratisversion.

 

www.mysimpleshow.com

Här skapar du enkelt och snabbt en presentation. Om du vill så skriver du in en kort ”storyline” så sätter verktyget ihop en film. Klassrums versionen är gratis.

http://www.glogster.com

Det finns en version som är gratis för en lärare och tre elever. Det är som digitala planscher. Det kan vara bild, text, ljud, video osv. Även i 3D. Jag tycker att vissa posters kan bli otroligt bra, snygga och roliga.

https://www.haikudeck.com/

Jag har inte provat denna än. Anledningen är att den kostar pengar och att jag håller på och testar andra just nu som också kostar pengar. En sak i taget 😊 Jag sätter ändå upp den på listan för kanske vill du testa efter att du har sett vad det är för något. Jag tror att haikudeck kan vara väldigt bra och anledningen till det är: Create professional presentations 10 times faster & easier. 40M+ royalty free images, thousands of professionally designed templates, share online or in person. Låter inte det bra? 😉

Ladda ner gratis musik, videos och bilder

www.mp3.direct

Här kan du enkelt ladda ner gratis musik.

 

​​​www.bensound.com

Här kan du enkelt ladda ner gratis royalty free musik.

www.purple-planet.com

Här kan du enkelt ladda ner gratis royalty free musik.

www.freesound.org

Här kan du enkelt ladda ner gratis ljudeffekter.

www.pixabay.com

Här kan du enkelt ladda ner gratis bilder och videos

www.photosforclass.com

Här kan du enkelt söka och hitta bilder som är fritt fram att använda i undervisningen. När du laddar ner bilden får du också korrekt källhänvisning.

27e24818-8443-42e4-90d0-d33657fcf834-fbd

Skapa filmer

www.flipgrid.com

Du skapar en uppgift och ger sedan eleverna en kod. Eleverna går in och spelar in en video. När du har lämnat in så syns videon för dig. Du kan ställa in så att det bara är du som ser videon, eller att de kan se varandras.

 

www.vimeo.com

Skapa dina egna videos med hög kvalitet. Förutom att lägga till din video så kan du lägga till saker till din video, t.ex. du kan lägga till en logga eller en text. Du kan sätta ett lösenord på din video om du vill. Det finns en gratisversion.

www.powtoon.com

Skapa en speciell typ av presentation. Du kan skapa tydliga och ”stilrena” men också roliga och annorlunda med tecknade figurer och annat. Det finns en gratis version.

www.videoscribe.co

Skapa en video på en digital whiteboard. Den här sidan är väldigt rolig och uppskattad att jobba med, men, den kostar tyvärr pengar.

​​​www.animoto.com

Du kan skapa film, bilder, videoklipp och musik. Du väljer själv materialet och sen hjälper animoto till och gör så att filmen blir som en trailer. Gå gärna in och se exempel. Tyvärr kostar tjänsten 45 kr i månaden.

 

www.youtube.com

Du skapar en kanal och lägger sedan upp dina videos.

Microsoft Office 365 - Stream

Det liknar youtube men är bara till för de som använder stream

Skärminspelning

www.screencastify.com

En väldigt bra sida för att göra en skärminspelning. Det finns en gratisversion och med den kan du göra inspelningar som är upp till 10 minuter långa.

www.screencast-o-matic.com

En till bra sida för att göra skärminspelningar. Det finns en gratisversion med en begränsad längd på inspelningarna. De versionerna som kostar är inte alltför dyra, t.ex. 14 kr i månaden. Det finns många bra funktioner, bland annat att du kan redigera din inspelning.

Inspelningsfunktionen i PowerPoint

 

I Microsoft office 356 PowerPoint finns en skärminspelningsfunktion. Den kan vara hur lång som helst och är gratis. Du måste dock lägga in videon i ett annat redigeringsprogram om du vill redigera videon.

Animerad film, avatar och serier

www.cartoonize.net

”Cartoon yourself in one click”. Du väljer en bild på dig själv (eller någon annan) och gör den ENKELT till en cartoon. Helt gratis och kräver inget inlogg. Det finns många roliga funktioner.

www.toondoo.com

Med hjälp av den här sidan skapar du din egen cartoon-serie/comic stripes.

www.bitmoji.com

Skapa din egen personlig emoji. Emojin kan du sedan spara ner och använda i t.ex. presentationer. Jag använder mig av Bitmoji :) 

www.voki.com

Skapa din egna avatar, som dessutom kan prata. Voki används av många lärare och elever världen över så ge det en chans och titta vad det är. Det finns en gratisversion.

www.storybird.com

Med hjälp av den här sidan utvecklar du dina skrivkunskaper. Du kan tillochmed skriva en egen bok.

www.zimmertwins.com

Den här sidan gör det väldigt enkelt för dig att skapa en kort animerad film. Det finns dock inte så många ”gubbar” och liknande. Den är gratis och du behöver inte ha ett konto.

www.schools.pixton.comhttps://edu.pixton.com/?utm_expid=169384619-19.ppeGWkOVQdyOH7sEhvMyAQ.1&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.se%2F

Du kan skapa mer ”proffsiga” comic strips/cartoons. Du har många valalternativ och den här sidan används av många lärare och elever.

www.makebeliefscomix.com

Det här är en enklare och smidigare sida för att skapa comic stripes/cartoons, vykort och e-böcker. Det är gratis och du behöver inte ha ett konto.

2af24209-ea90-4912-9223-4c54c650559a-fbd

www.kahoot.com

Här skapar du en frågesport, en undersökning eller ett spel där eleverna ska sätta något i rätt ordning. Du behöver inte skapa om du inte vill, det finns många färdiga kahoot som du kan använda. Det är gratis

​​​www.Freerice.com

Det är färdiga frågesporter i olika ämnen. Sidan är på engelska. För varje rätt svar skänker sidan ris till de mest behövande.

www.glosboken.se

Det är ett digitalt verktyg som hjälper eleven att träna språk och begrepp. Det finns också självrättande läxförhör. Den här sidan kostar tyvärr 20 kr i månaden.

www.glosor.eu

På den här sidan kan eleven träna på glosor och begrepp. De kan spela spel, ha förhör och annat. Lärare kan skapa konto och övningsuppgifter och annat.

www.quizlet.com

Sidan handlar inte bara om frågesport – vilket man kan tro på namnet. På sidan finns massvis med material som både lärare och elever kan använda. Sidan är på engelska men det finns många ämnen att välja bland.

 

Quizlet Live gör att eleverna kan spela i klassrummet i olika lag. Varje lag sitter tillsammans och försöker svara rätt på frågorna.

www.icivics.org

På den här sidan spelar eleverna spel om samhälle, demokrati, mänskliga rättigheter. Eleverna spelar och får poäng. Sidan är på engelska men den väcker många frågor som kan användas i många ämnen.

www.gamesforchange.org

Spela spel för att ta upp frågor om bland annat mänskliga rättigheter, t.ex. spel om LGBTQ. Sidan är på engelska. Vissa spel kostar pengar och vissa är gratis.

www.purposegames.com

Detta är spel som har ett syfte. Syftet är att lära sig saker inom olika ämnen, t.ex. geografi. Sidan är på engelska men det finns spel inom alla möjliga ämnen.

www.jeopardylabs.com

Här kan du skapa egna jeopardy-spel, men även leta bland färdiga.

www.ducksters.com

Här hittar du spel inom olika ämnen. Du kan välja att bara spela ett spel, eller så kan du välja ett ämne och läsa på om det och avsluta med ett quize. Sidan är på engelska

http://www.motallaodds.org/

Man kan välja många språk, bland annat våra moderna språk och engelska. Man blir en flykting som ska fly. Det är UNHCR som har skapat spelet.

http://www.gamesforchange.org/game/darfur-is-dying/

Det är ett spel om kriget i Sudan. Spelet gör så att eleverna sätter sin in i ämnet och måste reflektera. Sidan är på engelska.

Spel och quiz

42ca3b75-f6b4-462e-8579-2db707c76ba2-fbd

Gör egna spel

www.Crosswordlabs.com

Du kan skapa ett eget korsord. Du kan också söka bland andra korsord.

www.bingobaker.com

Skapa din egen bingobricka/ditt eget bingospel. Du kan också använda ett som redan finns.

www.testmoz.com

Skapa egna digitala prov, de blir självrättande. Du kan skapa ett lösenord för varje enskilt prov som gör att eleverna inte ser svaren. Man behöver inget konto men man kan skapa ett om man vill, t.ex. om man vill spara ett prov till framtiden.

www.jeopardylabs.com

Här kan du skapa egna jeopardy-spel, men även leta bland färdiga.

www.digiexam.com

Digitala prov. Eleverna har inte tillgång till internet eller andra program på datorn. Man kan göra självrättande prov. Detta måste din skola köpa in.

www.kahoot.com

Här skapar du en frågesport, en undersökning eller ett spel där eleverna ska sätta något i rätt ordning. Du behöver inte skapa om du inte vill, det finns många färdiga kahoot som du kan använda. Det är gratis

http://www.puzzlefast.com/

Skapa egna ordspel, t.ex. korsord, scrambled, matchning eller att hitta ord. Nackdel: Det tar lite tid att lära sig

http://puzzlemaker.discoveryeducation.com/WordSearchSetupForm.asp?

campaign=flyout_teachers_puzzle_wordcross

Skapa ett eget ordpussel. Snabbt, enkelt och gratis 😊

42ca3b75-f6b4-462e-8579-2db707c76ba2-fbd

Tankekartor på internet

http://www.mindmeister.com/

Jag har hört mycket positivt om denna och det är därför den står här, men jag har inte testat den själv, än

https://bubbl.us/

Det finns en version som är gratis och en som är premium. Enligt mig så räcker den fria versionen. Det är enkelt att skapa en tankekarta och det blir väldigt strukturerat och ”rent”. Man kan ladda hem och skriva ut sin tankekarta. För den som gillar massor av färger, bilder osv. är inte detta den roligaste hemsidan…

https://tobloef.com/text2mindmap/

Det är otroligt enkelt att skapa en tankekarta här. Du behöver bara skriva (eller kopiera och klistra in) en text, så bildas en tankekarta. De olika ”bubblorna” har olika färger och det är enkelt att flytta runt.

 

http://www.mindomo.com/

Detta är inte bara tankekartor utan är även något som företaget själv kallar för konceptkartor och skisser. Det är enkelt och det finns en inriktning för lärare och elever. Du måste skapa ett konto. Du kan skapa upp till 3 st gratis men om du vill ha fler eller fler olika funktioner så måste du uppgradera ditt medlemskap

http://www.simpleapps.eu/simplemind/desktop

Jag har själv inte testat detta, men hört mycket positivt om det. Vad jag förstår så är det ett program som du laddar ner och sedan kan använda för att bland annat skapa tankekartor. Om du är nyfiken så tycker jag att du ska testa och se för dig själv vad detta är 😊

http://popplet.com/

​Det är en app som man köper och laddar hem. Det finns många lärare och elever som använder detta. Jag tror att det kostar ca 50 kr att ladda hem appen. Det underlättar för ett samarbete när det gäller bland annat tankekartor.

 

http://sv.padlet.com/

Detta är den länken som jag använder mest, och som jag varmt rekommenderar. Vissa tycker att det är lite svårt att hitta hur man skapar den versionen som är gratis, medan andra hittar den direkt. Med hjälp av Padlet så kan du skapa bland annat tankekartor och ”anslagstavlor”. Du kan antingen göra egna eller så kan du och andra samarbeta och skapa tillsammans. Det är enkelt, gratis och det blir snyggt med färger, bilder osv.

https://app.mindmup.com/

Gratis. 

Studieteknik

https://urskola.se/Produkter/177446-Plugga-battre-Mindmap#Om-serien

Detta är UrSkola:s serie Plugga Bättre

http://bloggar.ur.se/orkaplugga/

Orka Pluggas blogg. Det är en satsning från UR om studieteknik. Det finns tips och strategier. Exempel på inlägg: Spara tid genom att lyssna aktivit, Orka en hel skoldag mm.

https://urskola.se/Produkter/186787-Pluggkoden-Strategier-for-minnet#Om-serien

UrSkola:s serie Pluggkoden. Exempel på avsnitt är Strategier för minnet och Strategier för läsning

http://urskola.se/Produkter/194364-De-fem-lasstrategierna-Forutspa#Om-serien

UrSkolas: serie De fem lässtrategierna

http://www.smartastudier.se/startsida1.html

”Snabbare, bättre och roligare inlärning”. Här kan du läsa väldigt mycket om studieteknik, t.ex. om hjärnan, stress, mat osv.

http://studietips.se/

”Det ska vara kul att plugga”. Här kan du läsa om studieteknik, olika lärstilar samt tips.

Övrigt

https://education.microsoft.com/

Här kan du gå olika kurser - vilket egentligen är att du får lära dig något genom att se instruktionsfilmer, läsa instruktioner, se bildspel och liknande. Kurserna handlar om hur man kan använda Microsofts produkter i skolan och undervisningen. Det kan låta tråkigt men det är det inte. Lär dig hur du kan skapa spännande presentationer i PowerPoint eller Sway, lär dig teams, hur du bjuder in världen i klassrummet med Skype eller hur du använder Minecraft education edition. Ge det en chans :) Man kan skapa en egen profil och tjäna olika badge, vilket kan va kul :) 

https://www.cineasterna.com/

Logga in med ditt bibliotekskort (eller ditt personnr och pinkod) och streama massor av filmer. Cineasterna är kopplade till de flesta bibliotek i Sverige

www.urskola.se

Utbildningsradion. Här hittar du många filmer som är anpassade för undervisning i många olika ämnen. Till visa filmer finns även uppgifter.

https://statensmedierad.se/larommedier/mikformigdigitalutbildning.1871.html#start

Här hittar du massor av information om MIK. Du hittar även färdiga lektioner inom ämnet MIK som du kan använda med dina elever.

www.pscp.tv

Skapa din egen livesändning, och se andras.

https://webtools.itgonline.se/

Namnslumpare. Det här är en sida med tre bra klassrumsverktyg:
Groupie – slumpa grupper,

selfie – dra namn ur hatten,

hands up – digital handuppräckning. Smidigt, gratis och ingen inloggning.

www.khanacademy.org

På den här sidan hittar ni många färdiga lektioner – i många ämnen. Det finns genomgångar, quiz och test/prov.

www.creativecommons.se

Här får du hjälp med att skapa ett creative common – som skyddar ditt material.

​​www.digitalalektioner.iis.se

Här finns digitala lektioner. Ett material för lärare som du kan använda när du förbereder lektioner eller när du undervisar kring digital kompetens i ditt ämne. Det är gratis

 

​​​www.etwinning.se

Det här är en del av Erasmus+. Det är ett digitalt verktyg som är internationellt och inkluderande. Det är en kontakt mellan lärare i Europa. Det är också lite av ett forum. Här hittar du även färdiga ”projektkit”

​​www.peergrade.io

Det här verktyget hjälper till när det gäller feedback till elever. De kan ge feebcak till varandra, du kan ge feedback + eleverna kan snabbt få automatisk feedback. Det finns en gratis version. Den dyraste versionen kostar 50 kr/året.

​​www.bubbl.us

Du kan snabbt och enkelt göra en stor anslagstavla där du och elever (eller vem som helst) brainstormar och gör mind-maps. Du kan skapa ett inlogg men det är inget måste

 

www.padlet.com

På den här sidan är det enkelt att samarbeta med andra. Ni kan göra tavlor, dokument, anslagstavlor och webbsidor. Det räcker att en startar en padlet och sen delar den med andra via en länk. Alla kan arbeta i padlet samtidigt.

​​www.noisli.com

Här kan du lyssna på ljud och musik som är anpassade till att vara i bakgrunden medan man jobbar. Det ska stänga ute andra ljud och göra dig mer fokuserad.

 

www.classroomscreen.com

Här har du en bakgrundsskärm som visar bilder, har ”namn-slumpare”, klocka och mycket mer. Den passar bra för att ha på storbild för klassen.

​​www.paper.li

Med den här tjänsten så skapar du personliga webbtidning – automatiskt. Du kan skriva in ord och följa sidor så sparas innehållet automatiskt i din ”tidning”.

www.cultofpedagogy.com

Om man vill hitta idéer och ta del av andras erfarenheter så är den här sidan perfekt. På den här sidan har de samlat bloggar, podcasts och videos från lärare över hela världen.

www.goformative.com

Detta är en platform där du lägger till dina elever. Du ger dem sedan uppgifter – antingen egna eller från ett bibliotek (många ämnen finns). Du ser vilka elever som är inne och jobbar, du kan ge dem feedback i realtid och se hur eleverna utvecklas över tid.

​​www.mysimpleshow.com

Här skapar du enkelt och snabbt en presentation. Om du vill så skriver du in en kort ”storyline” så sätter verktyget ihop en film. Klassrums versionen är gratis.

https://www.pinterest.se/ 

Du skapar ett konto. Här kan du söka efter bilder med sökord. Du kan sedan välja att följa olika kanaler – då ser du hela tiden nya bilder inom den kategorin. Du kan spara bilder till ditt konto. Det är egentligen inte bara ”vanliga” bilder. Du kan t.ex. söka på ”worksheets” och då kommer du få bilder på övningshäften som du sedan kan skriva ut.

https://worditout.com/

Skapa egna ordmoln – du kopierar och klistrar in en text och sedan skapas ett snyggt ordmoln. Snyggt, snabbt och enkelt – och gratis 😊 Du behöver inte skapa ett konto.

http://www.wordle.net/

Ordmoln

http://www.tagxedo.com/

Ordmoln

http://www.imagechef.com

Här kan du enkelt och snabbt skapa en bild med en text över. Det är lite svårt att förklara så här ser ni ett exempel:

Jag har valt bilden och skrivit texten. Du behöver ett konto men det går snabbt att göra och det är gratis.

https://www.fodey.com/generators/newspaper/snippet.asp

Du kan skapa en bild på en nyhetstidning. Du kan ändra titeln på tidningen, rubriken och texten :) Du kan också skapa animerade bilder med text - t.ex. att en katt säger något i en pratbubbla. Väldigt roligt, tycker jag :) 

http://www.readwritethink.org/files/resources/interactives/timeline_2/

Skapa tidslinjer, t.ex. för planering eller för att visa händelseförlopp i en novell osv.

just another day at work.jpg
a75dfc8f114c4d88a4cfa98557948e0e.1.gif
bottom of page