top of page

Lyssna

Jag tycker att det kan vara en utmaning att jobba med hörförståelse. Jag känner mig ganska säker på att eleverna inte utvecklar god hörförståelse genom att enbart göra prov. Jag tror inte heller att det räcker med två timmars lektion i veckan. Detta är helt enkelt något som eleverna själva måste träna på och arbeta med även utanför lektionstid. Jag tycker därför att det är viktigt att ge eleverna tips och verktyg för att öva på egen hand.

 

Några saker som jag tror att många lärare gör är att rekomendera eleven att:

- Se på film utan undertext

- Lyssna på musik och skriva ner tankar och reflektioner.

- Översätta låttexten

- Lyssna på poddar

- Se videos på YouTube

Utöver detta ger jag mina elever tips på hemsidor där de kan träna upp sin hörförståelse. Självklart så gör vi övningar under lektionerna också. Jag gör en del frågor till olika YouTube-videos. Vi lyssnar också på t.ex. sagor och pratar sedan om vad sagorna handlade om. 

I början av läsåret gör jag ett läs- och hörförståelseprov. Det är antingen ett gammalt och frisläppt nationellt prov, ett exempelprov från nafs eller ett prov från Libers övnigar i engelska Träna Inför nationella Engelska 5 och Libers övnigar i engelska Träna Inför nationella Engelska 6. Jag gör ett nytt prov i början av vårterminen. Det har hänt att jag även har ett prov efter sportlovet för att eleverna ska bli mer bekant med hur provet på nationella kommer se ut. Det känns också bra att ha resultat på andra prov ifall eleven inte kommer och gör nationella provet, eller om eleven får F.

Betygsstegen utifrån Skolverkets nationella prov i engelska:

A - 90 %

B - 79 %

C - 65 % 

D - 52 %

E - 36 %

Förutom att jag använder olika övningar på internet för att vi ska träna på hörförståelse använder jag också YouTube, oftast via Edpuzzle. Det som är bra med YouTube är att man enkelt kan anpassa innehållet till något som eleverna tycker är intressant. Det jag gör är helt enkelt att jag gör frågor till videos som eleverna får svara på samtidigt som de ser klippet, alternativt efter klippet. Det som är bra med att använda Edpuzzle (och ha youtube-videos via Edpuzzle) är att det är videos med inbyggda frågor. Du skapar en klass och lägger enkelt in dina elever (eleverna får en kod). du väljer sedan en video och gör frågor till den. När eleven ser videon så pausas den och eleven ser frågan och svarar på den. När eleven har svarat så fortsätter videon fram till nästa fråga osv. När eleven har sett hela videon och svarat på alla frågor så skickas det in till dig. Du som lärare kan dock se elevens svar samtidigt som den ser videon. Det som är extra bra är att du som lärare ser hur många procent varje enskild elev har sett av videon. Du får också en sammanställning där du ser alla elevers individuella resultat. Det finns också färdiga videos med inbyggda frågor. 

 

 Se fler länkar och tips på hemsidor på sidan Användbara länkar (i rullgardinsmenyn för Engelska).

bottom of page